Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 10:41 - Ау, от глад умирам....
Автор: neobqtnashir Категория: Други   
Прочетен: 3905 Коментари: 11 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Така пееше вълка в една едноименна детска песничка за 7 козленца на Мими Иванова и Развигор Попов :) Та какво ме накара да се сетя за тази песничка... Тази сутрин отивам на един сайт  за загадки и разни неща от сорта и прочитам следното "Всеки човек, който се е отличавал с някои странни черти на характера в миналото би могъл да бъде заподозрян в кръвожадност. В Древна Гърция, например, където рижите коси и сините очи се срещали крайно рядко, , притежателят на такава външност би могъл да обявен за принадлежащ на света на призрачните кръвопийци. Когато такъв човек умирал, внимателно наблюдавали за тялото му и се стараели в никакъв случай да не го оставят до самото му погребване в тъмнина.
      Лидерк, унгарският вампир, се представя в различни образи: на жена, на мъж, на животно или блущаещ огън, загасваща свещ, а понякога и светещо тяло с очертания, подобни на човешките. Лидеркът се превръща в инкуба с жените и суккуба с мъжете. Сексуалните контакти с лидерка често свършват със смърт от изнемогване. За да се спасиш от него, трябва около бравата на вратата да се вържат жартиери и да се използва чесън.
      Нора е друг унгарски кръвопиец. През нощта, когато всички спят, нората скача на гърдите на жертвата и започва да смуче кръв или мляко. Жертвите на нора могат да бъдат разпознати по белезите на гърдите. За да се защитиш от норите е достатъчно да си натриеш гърдите с чесън.
В много районина Бавария има поверие за местния вампир — блутзаугер. Той прилича на бледен човек, но може и да се превърне в прилеп, вълк, куче или змия.
        Смята се, че блутзаугери стават само хора, които не са кръстени, магьосници, зли хора и самоубийци. Блутзаугер може да стане и човек, който изяде месо на животно, убито от вълк.
Твърди се също, че ако монахиня стъпи върху гроб, покойникът в него също може да се превърне в блутзаугер. Да се спасиш от такъв вампир може по най-различни начини: да намажеш с чесън прозореца и да разхвърляш глог по около къщата. Да изгони блутзаугер може и черно куче на чиято муцуна са нарисувани допълнителен чифт очи.
        В Нидерландия има легенди за злия воден дух, наречен манмет де хаак (човекът с куката). Това е уродливо черно същество с брада от водорасли, има ципа между пръстите, като на жаба. Манмет де хаак завлича с острата си кука деца, които играят недалеч от него, под водата и пие тяхната кръв.
Шотландският вампир в облик на жена се нарича глайстиг, а исландският— драугр, което в превод означава «неумрял», «върнал се отново»…
Книгите за кръвопийците нямат нищо общо с живота.
Вампирът, както го представят — мрачен красавец, благороден и романтичен, когото жестоката съдба принуждава да пие кръвта на ближния — е само литературен персонаж и герой от филми на ужасите. Всъщност видът на вампира е отвратителен: наяве той е мършав и космат, а когато се напие с кръв става тплкова мазен, че ще се пръсне. Свежата кръв му се стича от устата, носа и ушите.
       «Тялото му винаги е ледено». Това описание напълно подхожда не само на европейските вампири, но и за всички други видове. Китайските и малоазийските вампири, които нападат жени и убиват новородени, имат страшни нокти, очи, налети с кръв и подпухнали устни.
Бирманските и японските вампири ядат души, а индийският ветала е доволен и от това да посещава местата на кремация и да наблюдава тялото, което може да завладее. При ашанти (народност от Гана) кръвопийците през нощта излъчват фосфоресцираща светлина.
        Вампирът е изключително ловък, надарен е със свръхчовешка сила, което му позволява да вдига без усилия даже тежка надгробна плоча. Освен това той вижда на тъмно и се придвижва със скоростта на вятъра. В някои случаи, например в нощта срещу празника на Свети Андрей при молдованите, могат да го заставят да носи на главата си собствената си надгробна плоча.
         Етосът на кръвопийците в отделните страни е различен. В някои страни смятат, че вампирът е безплътен призрак, в други – че е оживял мъртвец, чиято грешна душа е била принудена да се върне в своята телесна обвивка понеже не е намерила покой след смъртта. "

      Хората са странни създания, нещо което не могат да си го обеснят и започват да си измислят какви ли не щуротии...така и легендата за прочутия граф Дракула...а той човечеца си е бил просто много строг и жесток владетел на който хората приписвали свръхестесвени сила, защото пак не могли да си обяснят как е възможно някой да бъде толкова жесток и го наричали със страшни имена  кръвопиец, вампир, чудовище и т.н. Във всичко това естетвено няма нищо лошо, от развинтена фантазия никой не страда ( физически), така са се родили митологиите, легендите и сказанията( да си правят веселото хората). Това придобило такава популярност, станало толкова  интересно, че започнали и да печелят пари от това. Като започнем от разни баячки, гледачки, магьосници бели, черни, червени, сарамбозови, че стигнем до Холивуд, с разни странни въплъщения...Като например редовния сценарий-има един вампир дърт колкото света, който се оказва, че е по-безсмъртен и самото безсмъртие, защото във всяко следващо продължение на подобна поредица тоя дърт вампир се оказва, че или не са успяли да го убият или някой случайно се порязва потича кръв в устата на тоя вамипир и о небеса той възкръсва и така до края на света. Ама хората сме много странни създания измисляме си приказки и после се плашим от собствените си измишльотини. Не че има нещо лошо в приказките ама чак толкова да им се връзмваме...моля!


Тагове:   глад,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хммм
16.07.2007 11:55
Интересно :) Браво Креми
цитирай
2. leif - :)))
16.07.2007 22:30
Ами за Дракула са имали право,защото след сражение е пиел от кръвта на убитите...А за оживелите мъртъвци също има нещо вярно.Има една болест"Каталептична парализа"-Човек изпада в състояние,близко до смърта,но вижда и чува всичко.Хора,които са били погребвани в това състояние(и са успели да се измъкнат от гроба),често са ипитвали омраза към близките и се връщали за да си отмъстят-в последствие са били обявявани за вампири и убивани с кол в сърцето..
цитирай
3. neobqtnashir - малко ме съмнява
17.07.2007 09:25
граф Дракула да е пил от кръвта на убитите.По същата логика можем да кажем за хан Крум, че е изял мозъка на Никифор и след това си е направил чаша за вино или за човешка кръв?
цитирай
4. leif - :)
17.07.2007 11:10
Ами това е от историята,не е легенда.Доста дълго е прекарал като заложник в Османската империя и от там е усвоил мъченията,които е прилагал по-късно.Незнам защо го е правил,но това е всявало панически страх сред враговете и е имало ефект..
цитирай
5. neobqtnashir - за историята:)
17.07.2007 12:31
пак ще се върна на хан Крум. Не случайно западните народи са ни викали, че сме варвари, защото сме си(балакнците) доста кръвожадни. Тук ще спонена, че именно от славянската митология идва термина( названието) вампир. Даже не вампир, а кръвопиец (преносен смисъл на много жесток човек, убиец), а в славаняската митология създание, което е извършило много грехове, т.е. нечиста душа и разни още други неща, които няма да споменавам, за да не ставам досадна. Има доста легенди, които съм чела и чула за Дракула, но в нито една от тях не казва, че е бил вампир ( много странно нали)? И ми е много странно как хан Крум не са го превърнали в канибал? Ама май историята е пренебрегнала българите в този си аспект. :)))
цитирай
6. leif - Ами Дракула е национален герой в Румъния
17.07.2007 16:39
". И до ден днешен Румъния помни трансилванския граф не като престъпник, а като народен герой, за когото демоничната слава е само една от ирониите на съдбата. И така, ставайки свидетел на нечувани жестокости в турските затвори, усвоявайки техните форми на изтезание, бъдещият румънски васал се превърнал в демоничен злодей, който пленявал жертвите си, разпъвал ги на кръст и в същото време ги побивал на дървен кол, наслаждавайки се на мъчителната им смърт и бавната им агония. Понякога присядал сред гора от трупове, доумъртвявал ги и пиел кръвта им вместо вино към блюдото си. Според историческите данни тази участ сполетяла около 20 000 турци, които имали лошия късмет да воюват срещу Влад Дракула..."Не съм чувал хан Крум да е ял от мозъка на Никифор...Като спомена славянската митология-при сърбите-вампир се нарича дух,които мори вдовицата със секс..и изсмуква жизнената и енергия
цитирай
7. neobqtnashir - много точно казано...
17.07.2007 16:51
и аз не съм чувала хан Крум да е ял мозъка на Никифор и ми се струва странно:). Явно не е бил толкова жесток, колкото Дракула, само си е направил чаша от главата му. Може и да има някакви вседения за жестокостите на българските владетели, за които чак сега се сещам, че е доста интересна тема за дискусия. Ще се поровя из историята може и пък да попадна на съкровище. А за вдовиците в Сърбия-може и да са мрели от/за секс не знам :))) ама едва ли причината е бил дух.
цитирай
8. leif - Ами в славянските митологии,вампирите са няколко вида
17.07.2007 17:03
- тенец - това е вампир-сянка;
- върколак - вампир-песоглавец
-плътеник - човекоподобен демон, само че без кости.
- същински вампир - човекоподобен демон
Освен това според поверията ако вампир бъде обичан от обикновена жена три години той става отново обикновен човек.
Нещо много интересно: според поверието ако жена забременее от вампир, детето приживе нощем се превръща в такъв, може да вижда, разпознава и открива другите вампири, като ги гони и убива...От славянската митология толкова..А европеиската е следствие от романи...и започва към 1700год.-точно там е разчленяването на телата и представата за прилеп
цитирай
9. neobqtnashir - иха
17.07.2007 17:28
това съм го чела, не отричам митологията, то все едно да отречеш, че Атина-Палада се е родила от главата на Зевс, или да отречеш същестуването на русалки, сирени, кентаври, Минотавъра и още куп дриги интересни същества и приказни герои :))) Просто се забавлявам, но не искам да се плаша от измислици. А и някои хора така се вманиачават и започват да си въобразяват какви ли не неща. Не че има нещо лошо да се фантазира.
цитирай
10. leif - :)))
17.07.2007 20:27
Манията е заразяваща :)) Тези дни гледах научнопопулярен филм за вампирите и там добре бяха представени причините за легендите...Все пак във всяка измислица има поне зрънце истина...а някои неща са обясними от науката.Само ми е смешно как в някои "цивилизовани"Европеиски държави,преследването на вампири и разравяне на гробове се е превърнало в спорт...и това -породено от няколко романа:(
цитирай
11. neobqtnashir - маниаци
18.07.2007 09:27
вманиачават се ( поне според мен), защото няма какво друго интересно да правят в сивото си ежедневие. Търсенето и преследването на вампири вкарава в живота на хората романтична нотка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: neobqtnashir
Категория: Лични дневници
Прочетен: 115152
Постинги: 37
Коментари: 63
Гласове: 562
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031